Seafoodsoppa Deluxe

Hej!
 
För kanske fem år sen fick jag en kokbok som innehöll historiens godaste fisksoppa. Dock har jag ingen aning om var den kokboken finns så jag fick gå på känsla idag.
 
 
Fisksoppa med blåmusslor (6 portioner)
 
3 laxfiléer (375g)
400g torskfilé
3 dl oskalade räkor
15 blåmusslor i skal
1 fänkål
1 gullök
2 stora vitlöksklyftor
3dl vitt vin
2 fiskbuljongtärningar 
10dl vatten
1,5dl grädde
vitpeppar&salt
 
1. Halvtina torsken och laxen. Skiva lök, fänkål och vitlök i tunna skivor och stek i smör i en tjockbottnad kastrull eller hög stekpanna.
 
2. Häll på vinet och låt koka några minuter.
 
 
3. Häll i vattnet och låt koka upp. Lägg i fiskbuljongtärningarna och koka tills de är upplösta. Tillsätt grädden.
 
4. Skala räkorna, och skär fisken i mindre kuber på kanske 1,5cm (mina blev lite för stora).
 
 
5. Lägg i de frysta blåmusslorna och fisken i ca 3-4 minuter. Det ska inte koka! Då blir det segt och äckligt.
 
6. När det nästan är dags att äta släng snabbt i räkorna så de bara precis värms.
 
7. Krydda med salt och peppar. Gott med ganska mycket peppar för ett skönt sting.
 
Voila! 
 
 
Tar ca 30 min att laga och blir sjukt gott. Hade jag haft saffran hade det också åkt i. Vi åt surdegsbaguette med vitlökssmör rostat i ugnen. 
 
Enjoy! 
 

När han var borta

 
Förra veckan såg det bland annat ut såhär. Ett besök med take-out thai från familjen, Lisa fick hemlagat och tjejerna kom förbi på helgen som ledde oss till Birger för första gången på tusen år. 
 
Axel, mr Love, har varit i Thailand i två veckor och lämnat mig ensam och övergiven. Men jag har ändå haft det riktigt bra! Haft massa sällis, lagat massa god mat, hållt lägenheten städad och fräsch. Bra bonus. Trots det slår såklart inget att han äntligen är hemma. Mötte honom på Arlanda i måndags med 8 lappar i hand, såg hans lilla ansikte och började gråta. Så bara stod vi där och kramades för första gången på 14 nätter och det var som att tid och rum bara försvann. 
 
Detta betyder dock inte att jag ska sluta hänga med folk på vardagar och tycka att jag är trött. Vilket jag är och har varit. Men dessa veckor har tryckt mig ur bubblan och insett att man kommer visst upp på morgonen. Riktigt bra känsla! 

Rödspätta i currysmör och rödbeta&sötpotatismos

 
RÖDSPÄTTA, CURRYSMÖR OCH MOS (2 portioner)
 
2 rödspättsfiléer (vilken vit fisk som helst)
14 buketter broccoli
ca 1 dl gröna ärtor
2 morötter
75g smör
curry
1 vitlöksklyfta
1 sötpotatis
3 rödbetor 
0,5-1 dl mjölk
 
1. Sätt ugnen på 200 grader och koka upp vatten i kastrull.
2. Skala och skiva morötterna.
3. Blanda smör och curry efter tycke. Blanda. 
4. Dra av två fyrkanter folie och smöra insidan.
5. Lägg på grönsaker, salta och peppra. Lägg på den tinade fisken och currysmöret. Vik ihop folien till ett paket. 
6. Lägg in i ugnen i ca 35-40 min.
7. Skala och skär mindre kuber av rotfrukterna. Låt koka tills mjuka. Blanda sen ner salt, peppar och mjölk. Kör med stavmixer tills alla stora bitar är borta.
 
Trodde inte jag gillade curry särskilt, men det gör jag nu!

Vitt vin, lax och svamppasta

 
PASTA MED VITVIN OCH LAXSÅS (2 portioner)
 
1 st laxfilé
2 st vitlöksklyftor
2 st mellanstora jordärtskockor
10 st champinjoner
En handfull torkad karl-johansvamp
0,5 dl vitt vin
2 dl grädde
 
1. Lägg karl-johansvampen i vatten så det täcker
2. Skala och skiva lök, jordärtskockorna och champinjonerna. Stek i oljad stekpanna.
3. Häll på vätskan och karl-johan tillsammans med det vita vinet och låt kola några minuter.
4. Häll på grädde.
5. Skär små kuber av laxen.
6. Koka pastan
7. När det är några minute kvar på pastan lägg laxen i såsen. Salta och peppra.
 
Jättegott och enkelt! 

That's what friends are for

 
Igår kväll var dessa fina damer på besök. Jättegod mat: serranolindad fläskytterfilé i en ugnsform med grädde, vitt vin och vitpepparsås med sallad i senap och honungsdressing. Mums!
Visst att jag saknar Axel väldigt mycket när han är i Thailand men det är också trevligt att ha tjejkvällar och snacka skit i lägenheten.

ÅR 2015

"Nytt år, nya möjligheter" livets klyscha. År 2015 var ett bra år. Här kommer lite bilder av året som tog mig till Förenta Arab Emiraten, Oman och Barcelona, landade mig ett jobb där jag gör världens konstigaste och utvecklande grejer, jag blev kär i Axel, jag köpte en lägenhet som har renoverats till allt jag vill ha det, min pappa kom för andra gången på 12 år till Sverige, var ute i skogen hur firade jul med allas bästisar och ja. Vad ska man klaga på mer än att jag är fattig och tycker synd om mig själv på grund av det. 
 

Moské i Abu Dahbi


Firade Ingemar 60år på färja runt Arab Emiraten




Firade Julias 23år dag i Stockholm med restaurang och hotell
 

Bara en snygg bild från lägenheten i Salabacke
 

Valborg 2015


Vi grillade på ett berg en kväll i april
 

Axels bästisar och jag på Koh Phangang


Let's dance finalen med mamma och bästisar


Firade Axels födelsedag på Flippin´ burgers och Svenskt snus


Fick nycklarna till min nya fina underbara lägenhet i Svartbäcken


Midsommar i Grets sommarstuga och bästa lekarna

Bilade söderut med denna pingla

Min älskade pappa på besök
 
Varit ute i skogen massor
 
Nattspelar lasergame
 

Kundfesten på jobbet. Så ballt


Renoverat lägenheten


Åkt till Barcelona med kontoret


Sett världens gulligaste katteunge


Cloud Nines julgran 2015


Julfest med bästisar


Familjen lagom ansträngda

Världens bästa julklapp från Axel. Älskar den nästan mer än livet.

Morotssoppa

Jag har alltid varit intresserad av mat (trots det står jag ändå fast vid att nachos och salsa visst är middag!). Men nu faktiskt lite extra. Alla matprogram som går på TV sitter jag och Axel klistrade framför. Så nu tänkte jag dela med mig lite av nya saker som provas utifall ni också vill ändra era matvanor från "kyckling, grädde, champinjoner". Det är nämligen så att det är Axels favoritsaker och när han får bestämma blir det olika varianter på just dessa ingredienser som varieras med nudlar, pasta och ris. Förövrigt om jag någonsin skriver en kokbok ska den heta "Inte bara kyckling och grädde".
 
 
MOROTSSOPPA (2 portioner)

4 större morötter
2 stora vitlöksklyftor
1 liten gul lök
Ca 4,5 cm färsk ingefära
6 dl grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
2 dl rapsolja
Salt och peppar

 

1.        Skala morötterna. Skiva 3 av dem i 5mm tjocka skivor

2.       Skiva och hacka den vita och gula löken

3.       Skala ingefäran med hjälp av en sked och skär till små kuber

4.       Lägg allt i en oljad stekpanna med hög kant tills löken mjuknat

5.       Häll på 4 dl av grönsaksbuljongen och låt koka ca 25min till morötterna är mjuka

6.       Använd en stavmixer för att mosa alla ingredienser

7.       Häll på grädden och rör om. Fyll ut med resterande av buljongen beroende på hur krämig eller tjock du vill ha den. Salta och peppra efter smak!

8.       Den sista moroten använder du en potatisskalare till att göra tunna skivor

9.       Värm rapsoljan i en stekpanna så den är riktigt varm. Lägg i dina tunna skivor morötter och fritera tills de har minskat i storlek och ändrat färg. Använd tång för att plocka ut och lägga på hushållspapper för avrinning. Salta!

10.    Toppa soppan med de friterade morötterna

 

Till detta åt jag kycklingben som jag kryddat med salt, vitpeppar och cajunkrydda (man kan ju blanda grillkrydda och chilipulver om man inte har sådant) och sedan lindat med serranoskinka (parmaskinka kan vara lättare då det är tunnare). Fäst matsnöre runt benet för att hålla fast skinkan. In i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Börja först utan folie för krispet och halvvägs igenom för att skynda på processen. SJUKT gott med krispig skinka och saftig kyckling. 


NYÅR 15/16

Firade nyår hos Axels bror Gustaf och hans flickvän Lisa. Tomtebloss och fyrverkerier fick ringa in det nya året. Vi välkomnar glatt 2016 och tackar för det fantastiska 2015!
 

RSS 2.0